czwartek, 19 lutego 2015

Tort Leśna wróżka

Przepis został ogłoszony przepisem dnia "środa 18.02.2015" w głosowaniu grupowiczów portalu "Przyślij Przepis"



Jest idealnie pyszny i efektowny. Jego kolory przepełniają  otuchą,że już niedługo wiosna. Jest piękny i aromatyczny, a przede wszystkim prosty w wykonaniu.

Składniki na formę 25x36

Ciasto na spód:
3 jajka
100g miękkiej margaryny
175g cukru
180g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dwie łyżki wiórków kokosowych

Margarynę ubić na puch z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Dodawać po łyżce do masy i miksować. Wlać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175st.C przez 25-30 minut.

Masa jagodowa:
200g jagód
400g serka twarogowego lub serków homo waniliowych
400ml śmietany kremówki
100g cukru pudru
16g cukru waniliowego
skórka z połowy cytryny
3łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 80ml wody
Kremówkę ubić z cukrem. Powoli dodawać ser i jagody (można na zmianę) cały czas miksując. Żelatynę rozpuszczoną w wodzie łączymy z masą serową. Dokładnie mieszamy, dodajemy skórkę z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas pieczenia i stygnięcia spodu.

Żelka egzotyczna:
100g ananasów
100g brzoskwiń z puszki
100g jabłek
100g pomarańczy
200ml soku z brzoskwiń
(opcjonalnie można dodać likier pomarańczowy)
3 galaretki cytrynowe
Wszystkie owoce pokrojone w kostkę wrzucić do rondelka. Zalewamy 100ml soku brzoskwiniowego. Rozgotowujemy je na pure. Blenujemy na koniec. Galaretki rozpuszczamy w reszcie soku brzoskwiniowego i mieszamy z pure. Podgrzewamy mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do przestudzenia co jakiś czas mieszając.



Składanie i dekoracja:

Dekoracja:
400ml kremówki
100g cukru pudru
300g truskawek
200g czekolady deserowej
świeża mięta

Dekoracja: kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puch. Odkładamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Truskawki myjemy i zanurzamy ich końcówki w czekoladzie. Odstawiamy do zastygnięcia.
Składanie: Na wystudzony spód przekładamy masę jagodową. Na masę jagodową ścinającą się żelkę. Dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą, owocami, świeżymi ziołami.

Smacznego!
Katarzyna Soczyńska

Tort zyskał uznanie użytkowników portalu "Przyślij Przepis" Dziękuję!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)