piątek, 20 lutego 2015

Kołduny marchewkowo-migdałowe


Rewelacyjny dodatek do zup lub solo ze śmietanką i parmezanem!

Przepis:


Ciasto pierożkowe:

700g mąki pszennej (można użyć 500g pszennej i 200g pszennej pełnoziarnistej)
400ml wrzątku
5 łyżek oleju lub rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli

Farsz:
300g pure marchewkowego
100g drobno posiekanej cebulki zeszklonej
100g płatków migdałów lekko posiekanych
łyżeczka tymianku
łyżeczka parmezanu
sól/pieprz do smaku




Przygotowanie:


Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, zalać wrzątkiem, dodać olej i wymieszać całość drewnianą łyżką. Odczekać aż ostygnie! Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką podczas wyrabiania. Wałkować, wykrawać krążki. Farsz: Wszystkie składniki na farsz wymieszać i nakładać do kołdunów Lepić pierożki, zagotować.

Smacznego!
Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)